Redescobrir Poblenou a través del teatre al carrer

La gentrificació, la memòria històrica, el dret de la ciutat o la generació d’espais de convivència entre les veïnes. Aquests són els quatre temes que s’aborden en un taller iniciat aquest dimecres, on s’explora la transformació que ha viscut el barri de Poblenou a través del teatre al carrer i la performance.  

Aquesta iniciativa neix del treball de final de màster d’Ángela del Río i Sims Rodrigues, que analitza els canvis que ha viscut el barri arran de plans urbanístics de l’alcalde franquista Josep Marcia Porcioles (1957-1973), les Olimpíades del 1992, la creació del Fòrum Universal de les cultures (2004) i del 22@, que des del 2000 persegueix reconvertir el sòl industrial de Poblenou en un centre d’empreses d’innovació.  

“Em sembla interessant el procés de transformació que es viu des de la desindustrialització de la ciutat per enfocar-la al turisme i al sector serveis, que és un model que es vol exportar”, explica Del Río a La Isidreta Ràdio

A banda de la reflexió acadèmica, Del Río i Rodrigues volen fer un pas més enllà i veure com es pot resignificar i reivindicar l’espai urbà a través de l’art; en concret, mitjançant el teatre al carrer i la performance. Per dur a terme aquesta exploració, s’han aliat amb el grup Teatro en Movimiento Callejerx, que va néixer el 2016 a Xilè. Amb tot, actualment, part de les seves integrants es troben a Barcelona com és el cas de la directora Ximena Cañas, que dimecres va acudir a la primera sessió del taller. 

Amb aquesta iniciativa, Del Río relata que volen ajuntar diferents veus com poden ser de veïnes que ja estan organitzades, persones que se senten apel·lades pel que està passant al barri o d’altres que tenen inquietuds artístiques. A través d’elles, es vol indagar sobre la transformació que viu Poblenou mitjançant “un procés col·lectiu, que reflexioni des de l’art”. 

La primera sessió del taller s’ha celebrat aquest dimecres i ha abordat la gentrificació. Ara bé, aquest compte amb quatre més, gratuïtes i obertes al públic, que tindran lloc els pròxims dimecres (del 24 de novembre al 14 de desembre) de 18:00 a 20:00 al Casal de Barri de Poblenou (Rambla del Poblenou, 49). Aquestes inclouen una part teòrica i una altra pràctica que, també a través de l’art al carrer i la performance, tractaran diferents aspectes desencadenats per la gentrificació i la modificació de l’espai urbà com són la memòria històrica, el dret de la ciutat o els espais de convivència entre les veïnes.  

“El discurs ja està muntant: són persones mobilitzades. Simplement, es tracta d’articular-lo des del teatre al carrer i la performance per desembocar en una creació col·lectiva”, conclou Del Río. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *