4a edició dels premis Rosa Maria Garriga a l’emprenedoria femenina a Catalunya

L’Associació Dones pel Futur que encapçalen el podcast “En clau femenina” a la Isidreta Ràdio va
reconèixer la labor d’emprenedores i empresàries de Catalunya, en una gala molt emotiva, que va tenir ple total.

Un any més es van celebrar, al Palau Macaya de Barcelona, els premis que concedeix l’associació Dones Pel Futur a dones emprenedores i empresàries en tota Catalunya. L’objectiu dels premis és reconèixer i visibilitzar la labor de les dones que a través de les seves iniciatives enforteixen el teixit empresarial femení i aporten a la lluita contra la desigualtat.

La gala va tenir un ple total, més de 160 persones es van congregar en l’edifici modernista del Passeig de Sant Joan per a conèixer les guanyadores d’enguany. L’actriu catalana i activista antiracista Adriana Fuertes, membre del col·lectiu de creadores afrodescendents Tinta Negra, que lluita per la representació i la representativitat de la comunitat negra a Catalunya, va ser l’encarregada de presentar els premis en aquesta quarta edició.

Les premiades
Tal com ho va assenyalar Nuria Viñas, presidenta de Dones pel Futur, en el seu discurs d’obertura, aquesta ha estat sens dubte l’edició dels premis que més ha rebut candidatures, duplicant-se el nombre de postulacions respecte a l’any passat. A les 5 categories es van presentar 117 projectes innovadors de tota Catalunya, conduïts i desenvolupats per dones, que van suposar per al jurat un repte a l’hora de seleccionar només un per categoria. En la categoria especial empresa, una categoria fora de concurs que busca premiar a una empresa per la seva trajectòria, el premi va ser per a Anna Sorli, l’empresària que lidera des de fa nou anys el grup familiar de distribució alimentària Sorli de Catalunya i presideix la
Fundació Sorli (especialitzada en la implementació de l’equitat en l’empresa).
En la categoria d’Implementació al territori, que premia les iniciatives que impulsen els valors, la cultura i les arrels catalanes, va ser premiada Yolanda Marquez, del projecte The Qiplant Project S.L. Aquesta empresa, radicada a Girona, aprofita els beneficis alimentosos i medicinals de les plantes pròpies del mediterrani per a fer productes naturals en forma d’infusions, cataplasmes i extractes vegetals.
El premi a la Millor trajectòria professional se’l va emportar Ana Fernandez, de Col·lab, una cooperativa que impulsa projectes de cohabitatge a Catalunya que brinda habitatges accessibles i ètiques. Ana va néixer a l’Argentina, és arquitecta i es va especialitzar en habitatge social. Fa més de 40 anys que treballa en projectes d’arquitectura a tot el món i en els últims 15 anys s’ha dedicat a impulsar projectes d’habitatges cooperatius en cessió d’ús a través de la cooperativa Col·lab.
El premi a la Millor iniciativa i creativitat va ser per a Diana Perdomo del projecte V Tools, una iniciativa innovadora que va néixer de la idea d’usar la realitat virtual per a fomentar l’empatia i els valors humans. Avui Vtools treballa en la sensibilització cap a la violència masclista a través de l’ús de la realitat virtual i la seva aplicació en àmbits educatius.
En la categoria de millor Projecte tecnològic es va premiar a Sara Toledano de SYCAI Medical, una startup tecnològica fundada a Barcelona en 2020, que “neix de la motivació d’empoderar als radiòlegs per a millorar la cura de la salut mitjançant visió artificial i big data” tal com el descriuen en la seva pàgina web. L’equip fundador de Sycai ho lideren dones i més de la meitat de l’equip està conformat per dones, un aspecte que va destacar en el seu discurs Sara Toledanos i que la va portar a afirmar l’important que és la representació femenina en els projectes tecnològics per a atreure talent femení.
L’últim premi lliurat va ser a Mireia Barba Cuscó pel projecte Es im-perfect, una marca de conserves vegetals fetes amb fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial per ser imperfectes, per caigudes de preu o per excedents de producció. És un projecte d’aprofitament cofinançat per la Unió Europea, que aposta per la sostenibilitat i el triple impacte.

Taula rodona amb empresàries i autoritats

Com a tancament de l’acte de lliurament dels premis, Dones Pel Futur va organitzar una taula rodona amb empresàries i representants de les institucions, per a parlar de la igualtat en l’empresa. Sara Berbel, Gerent Municipal de l’Ajuntament de Barcelona, enfront de la pregunta sobre l’avanç social en igualtat respon que si i no. “Si perquè és clar que hi ha avanços respecte a les nostres àvies i antecessores. La lluita de les nostres antecessores no ha estat en va”, va dir i no, perquè malgrat que els avanços no deixen de succeir-se onades de masclisme. “El que és clar és que en igualtat la voluntarietat no funciona i el temps no ho arregla tot. Hem de tirar cap endavant les mesures urgents i les que podem fer, especialment en l’àmbit socioeconòmic perquè d’ell depèn en gran manera la igualtat”.

Per la seva part Eva Vila Massanas, emprenedora i cofundadora de We Equal, una consultora en temes d’igualtat, va recalcar el fet que l’obligatorietat cap a les empreses de tenir un pla d’igualtat no ha aconseguit el que es pretenia: que les empreses reconeguessin la importància de garantir l’equitat de gènere. A més, només un percentatge molt poc significatiu de les empreses compleixen amb el requisit del Pla d’Igualtat, malgrat les sancions que poden rebre per no tenir-lo. En el que té a veure amb la quota de dones en càrrecs directius això només es compleix en cas de consells directius d’empreses grans i amb molta visibilitat, en les mitjanes i petites empreses continua sent una tasca pendent. Eva també va destacar que falten fons per a finançar iniciatives de dones. Només el 2% del capital que es dona a empreses va a empreses dirigides per dones.
Ada Parellada, xef i restaurant del restaurant Semproniana, de Barcelona, en relació amb la seva experiència com a emprenedora, va afirmar que en començar amb el seu projecte li hauria agradat saber que és molt important reconèixer la mateixa vàlua i sentir-se capaç per a poder llançar-se amb el negoci. “Les emprenedories femenines – va dir- es caracteritzen per ser el resultat de molt d’esforç personal, de posar tots els nostres estalvis i d’apostar-lo tot malgrat tenir tot en contra pel fet de ser dones”. Per això, va continuar, “aquests premis són tan importants perquè reafirmen la nostra vàlua. Presentar-se és el primer pas perquè és enfrontar-se a la por de ser validades i reconegudes”.
Finalment, Cristina Gutierrez, CEO de La granja Ability Traininig Center, va compartir amb els assistents dues idees que li hagués agradat que compartissin amb ella quan va decidir emprendre: “Les guerres són importants, però tenen un preu i les decisions no es poden assumir des de la por sinó des de la valentia”. Per a Cristina lluitar, el ser “guerrera”, té un preu. No podem evitar sentir dolor i ràbia, però sí que podem controlar aquestes emocions perquè no es converteixin en violència. La ràbia cal aprofitar-la però des de l’amor.

Tancament de l’acte

El tancament del lliurament de premis va estar a càrrec de la primera dona Consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, la senyora Ester Capella i Farré. En el seu emotiu discurs va agrair a Dones Pel Futur per la tasca que fan per les dones i per fer visibles els seus projectes. “Tots els projectes presentats ens parlen d’innovació, cooperativisme, sororitat, de treballar juntes” va afirmar.
Va destacar a més que a pesar que hi ha projectes que semblen senzills, tenen un gran impacte en la comunitat, i per això cal continuar visibilitzant-los i reconeixent-los. “Malgrat les dificultats, som capaces d’emprendre, de ser autònomes, i és important reconèixer-ho i reconèixer a altres dones” va afegir.
“Els premis d’avui – va seguir – vetllen per garantir els drets bàsics en el territori i ens permeten visibilitzar al país en tota la seva diversitat.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *