El 8 de març amb la Isidreta Ràdio

Ja és habitual que la Isidreta Ràdio faci programa especial sobre el 8M i aquest 2023 hem fet un especial amb moltes col·laboracions.

Aquí us deixem la crònica que ens ha fet arribar la Laia Carpio sobre la manifestació de Barcelona:

Plaça Universitat es va omplir de bat a bat a crit de “Mort al Patriarcat!”. La manifestació reivindicava un feminisme anticapitalista, transinclusiu i antiracista. Traducció: es vol aconseguir acabar amb el patriarcat trencant el sistema capitalista, ja que molta gent considera que mai es podrà aconseguir la igualtat sota aquest sistema. A més, també es va fer èmfasi que el feminisme inclou a tothom: a les dones trans, a les dones pobres, a les prostitutes, a les migrants… Sense elles no hi ha revolució.
Abans de les 18:30, la plaça ja era plena amb gent vestida de lila i amb símbols violeta pintats a les galtes. La sororitat es va sentir quan diverses persones s’oferien a pintar cares enmig de la multitud. Començaven a flotar cartells: alguns seriosos que ens recordaven que estar viva és una sort i que reclamaven justícia per aquelles que ja no hi són, però també hi havia d’altres més divertits com “Manolo, hazte la cena solo”.
L’estona anava passant. Cartells amunt, batucades sonant… però la manifestació no avançava. No va ser fins a les 19:30 (recordem que la manifestació començava a les 18:30) que la gent es va començar a moure. Potser va ser per això que la multitud semblava desanimada.
Hi va haver càntics com cada any, i les associacions feministes amb els seus megàfons donaven vida a l’onada lila. “No hi som totes, falten les mortes” , “No som mortes, som assassinades” o “La nit, la nit, la nit és nostra, cap agressió sense resposta”, van ser algunes de les frases que la gent va cridar amb més ganes.
A les 20:30 la manifestació va arribar a Arc de Triomf amb menys gent de la que hi havia al començament a plaça Universitat. Tot i que se suposa que és el clímax de la jornada, no ho semblava pas. És cert, hi havia torxes enceses i grans cartells, però també anaven apareixent espais buits entre la multitud.
Les manifestacions reivindicatives del 8M són al matí, i les de la tarda sempre tenen un aire més festiu, amb música de les batucades i càntics en forma de cançons. Tot i això, es van barrejar les cançons, els crits assedegats de revolució i justícia, i les ganes de marxar a casa quan vèiem que la gent no avançava.

ora

Al barri la reivindicació també va estar present. El col·lectiu “Les Vernedes” va fer una trobada a la plaça del metro de La Pau per reivindicar que se li posi el nom de 25N a la plaça, ja que encara no té nom. De fet, durant el matí es va fer una recollida de signatures per demanar el nom de la plaça i fins i tot han presentat una proposta al nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona. També van fer una mostra dels treballs, activitats i projectes fets per “Les Vernedes”. Després totes juntes van dinar i van anar en bloc cap a la manifestació del centre de Barcelona.

ora

D’altra banda, el col·lectiu feminista “La filadora del Poblenou” també va viure una jornada intensa del 8M. Va formar part dels actes organitzats pel “Comitè 8M Poblenou” entre els quals hi va haver a les 11h del matí una cercavila veïnal, a les 16:30 la lectura del manifest al Mural dels feminicidis i a les 18h la columna unitària cap a la manifestació al centre de Barcelona, entre les activitats més destacades. Tot acompanyat de pancartes i crits de lemes com “No és un cas aïllat, és el patriarcat” o “Feministes i anticapitalistes”. Aquí us deixem un enllaç al vídeoresum que han penjat a les seves xarxes socials:

ora

Finalment, us recordem que teniu a la secció de programes especials el que vam preparar per al 8M 2023 la Conxi Far, la Laia Carpio, la Xan, la Júlia Lopez i la Fàtima Ortí, totes dones col·laboradores de la Isidreta Ràdio. El pode u escoltar fent click aquí sota!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *